Prva reciklabilna fasada u Europi

Fasadni toplinsko-izolacijski sustav bez ljepila, čije se glavne komponente mogu reciklirati: nakon intenzivnog istraživanja i razvoja tvrtki Sto je u suradnji s Tehničkim sveučilištem u Grazu uspio proboj sa sustavom „StoSystain R“. Sada se prvi objekt u Europi s novom fasadnom tehnologijom nalazi u Villachu. Nakon samo 10 radnih dana pilot projekt je završen. Sustav oduševljava stručnjake po svim linijama. 

Fasadni toplinsko-izolacijski sustav bez ljepila predstavlja prekretnicu u razvoju održivih fasadnih rješenja. Kod rastavljanja sustava pojedine komponente sustava mogu se čisto i po vrstama sortirati i zatim reciklirati. Stručnjaci tvrtke Sto, kao vodećeg imena na području tehnologije kada je riječ o održivim i učinkovitim fasadnim sustavima, razvili su zajedno s Tehničkim sveučilištem u Grazu potpuno novi način kako nadograditi neki fasadni toplinsko-izolacijski sustav: StoSystain R kreće put tržišne zrelosti, oslanjajući se na revolucionarnu i efikasnu tehniku spajanja na čičak i snalazeći se pritom i bez ljepila. Pojedine komponente sustava mogu se na kraju životnog vijeka sustava u velikoj mjeri sortirati po vrstama, nakon čega se glavnina sustava reciklira kako bi se mogao ponovno upotrijebiti.

StoSystain R: od ideje do pilot projekta

Ideja o fasadi spojenoj na čičak nagrađena je već 2015. godine „nagradom za reciklažu građevnog materijala“. U siječnju 2017. godine StoSystain R proslavio je svoj debi na sajmu BAU u Münchenu. Nešto kasnije, Sto kao vodeće ime na području tehnologije osvanuo je pred javnosti sa svojom „Fasadom budućnosti“ pod sloganom „Spajanje na čičak umjesto lijepljenjem“. Građevinska sezona 2017. pokazala je da je sazrio trenutak da se uđe u prve pilot projekte i da se zajedno s renomiranim fasadnim poduzećima, poput tvrtke Hofer iz Seebodena, ove projekte i realizira. Kao prvi objekt odabrana je zgrada u krugu Središnjice Sto u Villachu.

U južnoj Njemačkoj i Salzburgu već je aktivan jedan projektni tim tvrtke Sto koji planira zajedno s obučenim i kvalificiranim radnicima realizirati i nove projekte. Za 2018. godinu predviđeni su koraci koji će dovesti do tržišne zrelosti kako bi se sustav što prije mogao učiniti dostupnim vrlo zainteresiranom tržištu.

Nadgradnja patentiranog fasadnog toplinsko-izolacijskog sustava integrirana je u izložbenu vitrinu koja je postavljena u krugu tvrtke Sto u Villachu, i može se razgledati tijekom radnog vremena tvrtke.

StoSystain R – fasada budućnosti

Spajanje na čičak umjesto lijepljenjem

Kao tehnološki lider na području ETICS sustava, tvrtka Sto zna koja svojstva savršena fasada mora posjedovati. Zajedno s Tehničkim sveučilištem u Grazu, Sto je razvio toplinsko-izolacijski fasadni sustav StoSystain R, koji ne samo da radi uz pomoć bioničke tehnologije, već i na području održivosti i reciklaže skuplja pozitivne bodove.

Ideja za sustav StoSystain R dolazi iz prirode. Uzor je biljka čičak, čije smo genijalno svojstvo prenijeli na fasadni toplinsko-izolacijski sustav: iznimna izdržljivost i reverzibilnost. Dosad su se klasični fasadni sustavi lijepljenjem pričvršćivali za podlogu. Ljepilo je sada zamijenjeno inovativnim čičak-spojem koji omogućuje jednostavnu montažu i demontažu pojedinih elemenata. Pri ugradnji se proizvodi manje otpada, što pridonosi uštedi resursa.

StoSystain R izvođaču štedi vrijeme i novac. Nadalje, sustav se nakon uporabnog vijeka može gotovo u cjelosti rastaviti na glavne komponente i gotovo u potpunosti ponovno upotrijebiti. Jednostavna montaža i maksimalna raznolikost oblikovanja čine StoSystain R savršenim sustavom za čovjeka i prirodu.

Efikasan spoj

Klasični toplinsko-izolacijski fasadni sustavi se sastoje od različitih slojeva, koji se ljepilom pričvršćuju za podlogu. Kod sustava StoSystain R se čvrsti spoj između završne obloge i izolacijske ploče postiže efikasnim čičak-spojem.

Istraživanje tvrtke Sto ponovno koristi znanstvenu disciplinu bioniku i tako stvara inovacije, koje snagu prirode provode s najvećom učinkovitošću. Bionička provedba čička se uspješno koristi u mnogim područjima. U suradnji s Tehničkim Sveučilištem u Grazu, uspjelo nam je genijalni sustav biljke čičak prenijeti na izolacijski sustav.

Čičak spojevi nisu samo postojani, nego su i otporni na ekstremne temperature i opterećenja. Sustav čička predstavlja stabilan spoj, koji se jednostavno može ponovno rastaviti. Klasični toplinsko-izolacijski sustavi se sastoje od različitih slojeva, koji se lijepljenjem nanose na podlogu.

Efikasan spoj 

Kod sustava StoSystain R se čvrsti spoj između završne obloge i izolacijske ploče postiže efikasnim čičak-spojem. Slojevi fasade se montiraju preko ploče s čičak površinom i posebno razvijenih pričvrsnica.

Iza toga stoji specijalna tehnologija spoja razvijena za ovaj sustav koja komponente sustava drži skupa. Nakon uporabnog vijeka glavne komponente sustava se mogu razdvojiti i ponovno upotrijebiti.

Ponovno korištenje i recikliranje
Ponovno korištenje i recikliranje

Ponovno korištenje i recikliranje su ekološki aspekti koji čine StoSystain R posebnim energetskim sustavom koji također može očuvati resurse.

Klimatske promjene i nestašice resursa čine energetske učinkovitosti, ponovnu upotrebu i recikliranje važnim temama. Sa StoSystain R je pronađen novi način za energetski efikasnu izgradnju i saniranje te se nudi idealno rješenje za demontiranje i recikliranje. Visoki standard održivosti kojemu teži Sto u svakom području, pa čak i bolje zadovolji.

Već tijekom razvoja novog sustava prioritet je stavljen na ponovnu uporabu i recikliranje. Daljnje spajanje na čičak omogućuje recikliranje pojedinih komponenta. Konvencionalni izolacijski sustavi se sastoje od različitih slojeva koji su povezani ljepilom i pričvršćeni na materijal zidova. Kroz trajnu vezu je recirkulacija materijala kompleksna i vrlo skupa. StoSystain R više ne korisiti čvrstu vezu između vremenske ljuske i izolacije.

StoSilco® blue

StoSilco® blue prema prirodnim načelima djelovanja bez biocidnog zaštitnog filma

Osim na lijepi izgled investitori sve veću vrijednost polažu na ekološke i zdravstveno prikladne građevne materijale. Kod poboljšanja površinskih efekata u područjima vodne ravnoteže i smanjene biološke raspoloživosti Sto je svojom završnom žbukom na bazi silikonske smole StoSilco® blue razvio održivo rješenje. StoSilco® blue sprječava nakupljanje mikroorganizama koristeći se prirodnim načelima djelovanja bez da pritom negativno utječe na dojmljiva svojstva i ponašanje kod nanošenja pravih žbuka na bazi silikonske smole.

StoSilco® blue štiti od algi i gljivica pritom se koristeći prirodnim načelima djelovanja. Njegovo preventivno i usporavajuće djelovanje na mikroorganizme počiva na fizikalnim procesima (vodnoj ravnoteži) i aspektima biološke raspoloživosti, te se ne može iscrpiti (objašnjenje vidi na grafici pored).

StoSilco® blue vrlo učinkovito povezuje ova dva načela. Vodonepropusna tehnologija na bazi silikonske smole drži suhima dublje slojeve kao i komponente samoga zida te potpomaže sušenju površina. Ova žbuka dobro se nosi i s drugim aspektom – biološkom raspoloživošću – i opet koristeći se svojom prirodnom zaštitom tako da odabrane sirovine u žbuci ne mogu poslužiti kao hrana. Osim toga, neznatna sklonost prljanju osigurava da se i izvana unesena hrana za alge i gljivice ne uspijeva zadržati na fasadi.

Suho – prirodno – dugovječno

StoSilco® blue je vrlo vodoodbojan, a ipak posjeduje i odličnu propusnost za CO2 i vodenu paru. Ova završna žbuka, vrlo otporna na atmosferske utjecaje, nanosi se lopaticom ili se mokro prska. Može se tonirati odabranim tonovima boje prema StoColor sustavu. StoSilco® blue može se nabaviti u varijanti grebane žbuke ili žbuke za modeliranje. Nije goriva i ne sadrži otapala ni omekšivače.

Zaštita od algi i gljivica
Zaštita od algi i gljivica
Pregled prednosti
Pregled prednosti